28-06-2019

NOG LANG NIET UITGELOBBYD

Kijk ons land eens stralen. En terecht! Want als het over recycling gaat, zet Nederland de toon. Als volgende stap streeft ons kabinet naar een volledig circulaire economie in 2050… Maar is dat wel haalbaar?

Als bestuurslid van de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI) hebben we ons jarenlang hardgemaakt voor brongescheiden inzameling. Immers: hoe meer we huishoudelijke en bedrijfsmatige afvalstromen op voorhand al zuiver sorteren, hoe minder dat in een later stadium nog moet gebeuren. Overheden en afvalbedrijven waren vroeger sceptisch, maar zien door onze lobby in Den Haag en Brussel voortaan ook in dat recyclen veel méér is dan het ophalen, sorteren en verwerken van afval.

Toch is een volledig circulaire economie in 2050 naar mijn mening een wel erg ambitieuze doelstelling. Veel hangt namelijk af van de Unilevers en Aholds van deze wereld. Sterker nog: ‘onze’ circulaire ambitie heeft alleen kans van slagen als internationale producenten minder materiaalsoorten gaan gebruiken bij de samenstelling van (kunststof)producten en verpakkingen. Maar hoe graag willen zij écht meewerken aan een honderd procent circulaire economie? Of is daar specifieke wet- en regelgeving voor nodig?

Natuurlijk ontslaan de antwoorden op die vragen ons niet van de plicht om te blijven focussen op de maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen. Maar deze kanttekening plaatst de ambitie van het kabinet wél in het juiste perspectief. Voor een volledig circulaire economie in 2050 zijn dan ook nog heel wat lobby’s nodig om producenten en politici te overtuigen. Doet u mee?

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.

Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.