30-12-2024

BEGRA RICHT ZICH OP INTERNATIONALE GROEI EN DUURZAME AFVALOPLOSSINGEN

Magazijninrichter Begra is ambitieus in alle opzichten

“Met Van Munster willen we verder professionaliseren”

In de afgelopen twee decennia is Begra uitgegroeid tot een grote speler in de magazijnwereld. Maar daarmee was de honger niet gestild. In 2022 vond er een koerswijziging plaats om het Osse bedrijf vooral internationaal verder te laten groeien. Om dat voor elkaar te krijgen, zet Begra in alle opzichten stappen. Ook met hun afvalstromen.

Meer focus op e-commerce: dat is de belangrijkste verandering voor Begra’s beoogde vooruitgang. Kort daarachter volgt de verzwaarde bedrijfsleiding. Oprichter Jorg Zwaans deed een stapje opzij voor Lars de Kock als nieuwe chief executive officer, die meer thuis is in internetverkoop. Ook kwam er een chief operational officer en een warehousemanager. Dave Westhof, die de laatstgenoemde functie bekleedt, geeft een inkijkje in het ambitieuze bedrijf.

Alles voor een magazijn

“We leveren nieuwe en gebruikte stellingen voor magazijnen”, steekt Dave van wal. “Van pallet- en draagarmstellingen tot grootvak- en winkelstellingen. Ook hebben we diverse andere magazijnproducten in ons assortiment. Denk aan tussenvloeren, steekwagens en kunststof bakken. Met bijna honderd medewerkers werken we aan standaardorders voor particulieren en kleinere ondernemers, en aan maatwerkprojecten voor grotere opdrachtgevers. Onze grootste kracht? We kunnen snel leveren vanuit een enorme voorraad. Dat maakt ons superflexibel.”

"Een Duitse tak voor maatwerk volgt wellicht later”

Als warehousemanager heeft Dave daarbij een belangrijke rol. Hij is immers verantwoordelijk voor de magazijnen in en rondom Oss. “We hebben twee warehouses waar zo’n veertig medewerkers actief zijn en verschillende loodsen met alleen opslag. Ik geef leiding aan de teamleiders, en zij op hun beurt aan de afdelingen Orderpicken en Logistiek. Zo werken we aan bestellingen en projecten voor ruim zevenduizend opdrachtgevers per jaar.”

Focus op Duitse markt

De cijfers die Dave noemt, onderstrepen de positie van Begra. In Nederland behoren ze tot de top in hun gespecialiseerde sector. En als het aan de leiding ligt, blijft het daar dus niet bij. “We waren al actief in België, maar focussen nu ook op de Duitse markt”, zegt Dave. “In eerste instantie leveren we bij onze oosterburen alleen vanuit de webshop en pick & go-magazijnen, waarbij we beginnen aan onze kant van Duitsland. Dat is logistiek gezien makkelijker te realiseren. Zeker met grote spullen, zoals magazijnstellingen. Een Duitse tak voor maatwerk volgt wellicht later. Daarvoor is veel afstemming nodig met klanten door een projectengineer. De taalbarrière maakt het lastig om dat ‘even’ erbij te doen.”

Groei operationeel bijbenen

Als Begra meer opdrachten krijgt, heeft dat uiteraard gevolgen op alle vlakken. Daarom is het bedrijf ook druk bezig om de beoogde ontwikkelingen te faciliteren. “We moeten de groei operationeel wel kunnen bijbenen”, aldus Dave. “Het is niet ideaal om vanuit twee warehouses te werken. We hebben daarom onderzoek gedaan naar één locatie op een andere plek, maar dat heeft niets vruchtbaars opgeleverd. Onze strategie is nu om processen binnen de twee magazijnen te optimaliseren. Daarbij is het eigen warehousemanagementsysteem belangrijk om de kwaliteit te verhogen en de efficiëntie te verbeteren. Vooral met nieuwe modules en functionaliteiten. Ook zijn we bezig met een derde hal voor bulkopslag.”

Snelle, flexibele service

Steeds een beetje verbeteren dus. En daar horen volgens Dave ook soepele afvalstromen bij. Sinds kort verwerkt Van Munster Recyclers die. “Met Van Munster willen we verder professionaliseren. Nu weten we zeker dat afval op een goede, duurzame manier gerecycled wordt, met behoud van zoveel mogelijk grondstoffen. Bij ons zijn dat hout en metaalschroot. Het afval komt voornamelijk uit partijen die we opkopen, bijvoorbeeld als een bedrijf gaat verbouwen of na een faillissement. Ook bij projecten horen schrootstukken, omdat we dan standaardstellingen op maat moeten zagen.”

“Bij beide magazijnen hebben we containers voor hout en metaal”, vervolgt Dave. “En er gaan aardig wat containers naar Van Munster. Hoeveel precies? Dat verschilt per week. Gelukkig kunnen we rekenen op een snelle en flexibele service, waardoor we nooit vastlopen in onze processen. Het helpt dat Van Munster een behoorlijke omvang heeft, want daardoor hebben ze ook een groot wagenpark. We hoeven maar een mailtje te sturen en een volle container wordt geleegd. Vandaag nog en anders morgen.”

Dezelfde samenwerking

Voorlopig ziet Dave de samenwerking niet drastisch veranderen, ondanks de stappen die het bedrijf zet. “Als we een derde bulkmagazijn openen, hebben we ook daar een container nodig. Maar verder blijven we vooral hetzelfde doen: magazijnen inrichten. Het liefst dus wel op grotere schaal, waardoor alleen de hoeveelheid afval zal veranderen. Ik twijfel er niet aan dat Van Munster meegaat met onze ambities.”

“Nu weten we zeker dat afval op een goede manier gerecycled wordt”

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.

Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.