EEN DAG ALS CHAUFFEUR

Iets voor 07:00 uur druppelen de chauffeurs het planningskantoor binnen, waar de eerste opdrachten van de dag klaarliggen. Ieder pakt zijn/haar geprinte opdracht en gaat aan de slag.

eerste opdracht

Voor ons is de eerste opdracht om een perscontainer met karton te wisselen bij 2 klanten in Tilburg. Deze zijn bijna vol en om ervoor te zorgen dat de productie van de klant gewoon door kan gaan, is het fijn om de containers te wisselen voordat ze echt vol zitten. We bereiden ons voor, en vertrekken met een kop koffie omstreeks 07:30 uur met een aanhanger en 2 lege perscontainers.

We rijden de goede kant op, want we hebben geen file. Via Waalwijk weten we de klanten goed te vinden en maken nog even een tussenstop bij een andere klant om een container te controleren. We hebben een melding ontvangen dat de container niet goed staat en hierdoor niet gebruikt kan worden. Na een korte check zien we dat de container wordt gebruikt en goed staat, waardoor we snel door kunnen naar onze eerste wissel van de dag.

De aanhanger parkeren we ergens op een veilige plek in de buurt. We kunnen makkelijk en snel bij de container terecht, halen de volle container van zijn plek, plaatsen de lege container en koppelen de container weer aan, zodat de productie van de klant weer verder kan. In 20 minuten tijd hebben we ons aangemeld en de container bij 1 klant gewisseld. We rijden naar de aanhanger en wisselen de zojuist opgehaalde container met de lege container op de aanhanger en rijden naar de volgende klant. Omdat deze klant een straat verderop zit, laten we de aanhanger staan.

Bij de tweede klant neemt het aanmelden iets meer tijd in beslag, omdat we hiervoor diverse administratieve gegevens moeten doorgeven aan de medewerkers van het kantoor bij de ingang. We wisselen de perscontainer voor een lege en zijn binnen 25 minuten weer op de weg naar de aanhanger.

volle container brengen

Met de aanhanger keren we weer om naar onze eigen locatie in Oss. Hier wegen we zowel de container op de wagen als de container op de aanhanger, zodat de juiste gewichten aan de juiste klanten kunnen worden gefactureerd. Tegelijkertijd halen we de volgende opdrachten op bij de planning; onze container hout is verkocht en deze brengen wij naar de afnemer, en daarna kunnen we bij onze buurman een perscontainer wisselen. Maar eerst nog even de containers legen die we vanmorgen in Tilburg hebben opgehaald en die zetten we vervolgens weer keurig op zijn plaats. 

We laden de open container met hout op en spannen via een automatisch systeem aan de vrachtwagen een net over de open container. Dit zorgt ervoor dat we snel en veilig kunnen werken. We wegen de wagen en vertrekken met de juiste papieren naar de afnemer. Hier aangekomen zien we direct het proces van de houtverwerking, via meerdere hakselaars worden grote stukken hout steeds kleiner gemaakt tot het uiteindelijk zaagsel is en weer gebruikt kan worden als grondstof voor bijvoorbeeld geperste houtplaten. We wegen de container en legen deze snel op de aangewezen locatie, zodat we weer verder kunnen naar de volgende locatie voor de perscontainer wissel.

De container met karton en folie van een klant bij ons in de buurt is zo goed als vol. Dit wordt via het volmeld-systeem Octopus goed in de gaten gehouden. We blijven op deze manier onze klant voor. Wij hebben de containers al geleegd, voordat zij in de gaten krijgen dat de container vol was. We zetten de open container even aan de kant, laden de volle perscontainer en rijden naar onze locatie om de container direct te wegen en legen. Vervolgens kan hij weer teruggezet worden bij de klant.

Het is bijna lunchpauze. We besluiten om de volgende opdracht alvast klaar te zetten zodat we direct na de pauze kunnen gaan rijden. Zo gezegd, zo gedaan. Het betreft dit keer een restafval open container die naar een afnemer gaat. We laden de container op, spannen het net erover en wegen de wagen voor de juiste afwikkeling van de administratie.

uitdagende container plaats

Na een welverdiende lunchpauze is het tijd om de gereedstaande container te brengen naar de afnemer. Uiteraard wordt de vracht daar weer gewogen en we ontvangen een bewijs van afgifte, waarna we het terrein op mogen om de lading op de juiste plek te legen. We rijden de lege container weer terug naar onze locatie in Oss, en zetten hem op de juiste plek.

Opnieuw melden we ons bij het planningskantoor voor de volgende opdracht. Het is inmiddels net 14:00 uur geweest en we gaan naar een klant in Den Bosch om een perscontainer met karton en folie te wisselen. Aangekomen bij de klant merken we dat we inmiddels bekenden zijn, waardoor de slagboom direct worden geopend wanneer we aan komen rijden. De container staat geplaatst op een plek waar weinig ruimte is voor de wisseling. Hier komt duidelijk een stuk rij ervaring bij kijken; deze chauffeur was zeer behendig met de vrachtwagen, waardoor hij met meerdere keren steken de volle container wist weg te halen en de lege te plaatsen. We koppelen de container weer aan, en rijden naar Oss om de vracht te wegen en vervolgens te lossen. 

Omstreeks 15:50 zetten we de geleegde container weer terug op de plaats en begeven we ons naar het planningskantoor voor een laatste opdracht.

We kunnen in de buurt bij een klant een perscontainer wisselen die gevuld is met karton. Ik weet inmiddels een beetje waarmee ik kan helpen en ga samen met de chauffeur aan de slag. We zetten eerst de lege container ergens in de buurt neer, we plaatsen samen een buis in de container tussen de pers en het karton en koppelen de perscontainer los van de pers. De haakwagen gebruiken we om de container iets van de pers af te halen. We ruimen de gevallen stukken karton op en maken de container plaats weer netjes, we spannen een zeil voor de ingang van de container opening, takelen de container op de wagen en rijden naar onze locatie in Oss. Hier aangekomen herhaalt zich het proces om eerst te wegen, dan te lossen.

Tijdens het lossen bleef er een groot deel van het karton en folie in de pers zitten. De pers heeft duidelijk zijn werk gedaan en het karton zit behoorlijk vast. Door met schokkende bewegingen de vrachtwagen te laten rijden, wisten we het karton toch los te krijgen. Iets later dan verwacht hadden we de laatste container geleegd. We zetten de container op zijn plek en parkeren de vrachtwagen op de daarvoor bestemde plek. Rond 16:40 uur zat onze werkdag erop.

prettig werken bij Van Munster REcyclers

Nu heb ik het met eigen ogen gezien, als chauffeur bij Van Munster Recyclers is geen enkele dag hetzelfde. Op de vraag van mij aan de chauffeur waarom rijden voor Van Munster Recyclers zo plezierig is, vertelt hij dat hij het heel prettig vindt om elke dag op dezelfde tijd te starten, dus niet in shifts. Dat hij een opdracht krijgt en nadat die is volbracht, volgt pas een volgende opdracht, waardoor hij geen tijdsdruk voelt zoals hij die bij eerdere werkgevers wel heeft ervaren. Daarnaast vindt hij dat de collega chauffeurs prettig samenwerken en elkaar hier en daar helpen.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.

Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.