GRONDSTOFFENSCHAARSTE: WAT RECYCLERS EN JIJ KUNNEN DOEN

‘Volvo legt vrachtwagenproductie wekenlang stil vanwege chiptekort’. ‘Bouwmaterialen schaars: hout kost goud, als het er al is’. En: ‘Action, HEMA en tuincentra verwachten dat duurdere grondstoffen doorwerken op winkelprijzen’. Zomaar drie alarmerende krantenkoppen die een belangrijk probleem blootleggen.

 

Mede door de groeiende wereldbevolking en onze manier van consumeren bereiken grondstoffen de grenzen van hun beschikbaarheid. “Zoals we nu met grondstoffen omgaan, dat kán niet meer”, concludeert commercieel directeur Ron van Nistelrooy. “Lang was dit probleem een ver-van-ons-bed-show, maar links en rechts komen er kinken in de kabel. Vraag en aanbod zijn gruwelijk scheefgegroeid.”

Delen of oorlog?

Ron is nieuwsgierig naar wat dit teweeg brengt. Hij verwacht dat prijzen blijven stijgen en dat de negatieve effecten van grondstofwinning groter en groter worden. Onder meer voor het klimaat. “Er is een sleutelrol weggelegd voor een aantal invloedrijke landen, zoals China, Rusland, Verenigde Staten en Brazilië”, aldus Ron. “Ik hoop dat deze grootmachten het bezit van minerale grondstoffen beter verdelen, waardoor hun invloed op de voorraadcijfers en marktprijzen kleiner wordt. En waardoor er duurzamer geproduceerd kan worden. Of dat ook gebeurt? Ik ben eigenlijk bang van niet, want daarmee geven ze de macht uit handen. Heel eerlijk, ik verwacht eerder een grondstoffenoorlog...”

Behoud van materialen

Afwachten wat deze heerschappijen gaan doen, is volgens Ron geen optie. Er moet immers nú wat gebeuren. “Recyclers als wij spelen ook een belangrijke rol”, vertelt hij. “Hout gaat hier de shredder in voor hergebruik, piepschuim wordt omgesmolten en metaal zuiver gescheiden. Afval uit sommige stromen krijgt voor zo’n negentig procent een tweede of zelfs een derde leven. Zo blijven grondstoffen behouden, waardoor de keten niet opnieuw in bijvoorbeeld Azië opgestart hoeft te worden.”

“Ik ben blij dat ik bij Van Munster werk, want daardoor heb ik meer invloed dan de gemiddelde consument”, zegt hij tot besluit. “Toch moet íedereen bijdragen. En dan bedoel ik niet een stapje minder doen, wat ik mensen vaak hoor zeggen, maar echt anders handelen. Minder slecht is nog steeds slecht. Eet anders, consumeer anders, leef anders!”

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.

Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.