8-11-2023

MOOI OM DE BUURMAN BIJ ONZE BUSINESS TE BETREKKEN

“Mooi om de buurman bij onze business te betrekken”

Op termijn moet het gloednieuwe distributiecentrum van PLUS in Oss zeshonderd supermarkten in heel Nederland bevoorraden. Zo’n gigantische logistieke operatie zorgt uiteraard ook voor een afvaltsunami van karton en plastic. Om die het hoofd te kunnen bieden, klopte PLUS aan bij de kersverse buurman op industrieterrein Vorstengrafdonk: Van Munster Recyclers.

19 voetbalvelden groot, een nokhoogte van dertig meter en 92 laadperrons. PLUS startte in juni 2020 met de bouw van een van de grootste en modernste distributiecentra van Nederland. In april reden de eerste vrachtwagens uit om de eerste winkels van de supermarktgigant te bevoorraden. “Dit DC vervangt op termijn vier van onze bestaande distributiecentra”, vertelt Rowell Versleijen, logistiek directeur bij PLUS. “Momenteel beleveren we 272 supermarkten. Maar door de overname van COOP groeien we naar 550 winkels. En die voeden we allemaal via de centrale DC’s in Oss en Gieten.”

Er kan nog meer bij

Veel schappen om te vullen dus. Maar daar is bij het ontwerp van deze reus rekening mee gehouden. De maximale productiecapaciteit bedraagt 450.000 colli per dag. Rowell: “We zitten nu nog op 160.000 dozen, dus er zit nog wat aan te komen. Uiteraard realiseren we ons dat dit huge is.”

Huge zijn ook de afvalstromen . Zo komen uit de supermarkten dagelijks vrachtladingen karton en plastic retour. “De prognose is dat we eind volgend jaar op 18.000 ton karton en 1.000 ton plastic per jaar aan afval zitten”, vertelt Rowell. “Daarnaast komt een stroom karton uit het DC zelf. En die bouwt natuurlijk ook alleen maar op.”

Lokaal ondernemerschap

Om die gigantische berg karton en plastic te verwerken, schakelde Rowell al vóór de bouw de hulp in van Van Munster Recyclers. “Alleen al het feit dat je buren van elkaar bent, maakt het logisch om te onderzoeken wat je voor elkaar kunt betekenen”, vertelt de logistiek directeur. “Daarnaast vinden we lokaal ondernemerschap heel belangrijk. Dat zit in het DNA van PLUS. Precies zoals onze winkels veel samenwerken met lokale ondernemers, doen wij dat in ons logistieke netwerk. Hoe mooi is het dan om de buurman bij je business te betrekken?”

Maatschappelijk verantwoord

Als buurman zit Van Munster letterlijk bij PLUS om de hoek. Rowell: “We vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen heel belangrijk. Niet voor niets zijn we dit jaar uitgeroepen tot meest verantwoorde supermarkt van Nederland. In dat kader is het natuurlijk erg prettig dat we ons afval niet verder hoeven te verslepen dan noodzakelijk. En dat Van Munster het afval zoveel als mogelijk recyclet.”

Puzzelen

Een logisch partnerschap dus. Maar voordat Ron van Nistelrooy, commercieel directeur bij Van Munster Recyclers, de overeenkomst in 2020 tekende, moest hij een flinke puzzel leggen. “Dit zijn echt serieuze volumes voor ons”, vertelt Ron. “We zaten net in ons nieuwe pand op Vorstengrafdonk en vroegen ons hardop af: pást dit überhaupt? Maar we gaan graag een uitdaging aan. En het hielp enorm dat PLUS duidelijke data kon overleggen. We konden ons dus uitstekend voorbereiden.”

Flexibel

Terwijl het onderkomen van de nieuwe buren op Vorstengrafdonk gebouwd werd, kreeg het verwerkingsplan langzaam maar zeker vorm. Ron: “We hebben letterlijk en figuurlijk ruimte moeten maken binnen ons bedrijf. In die zin moet je flexibel zijn. Maar omdat Rowell ons al in een vroeg stadium benaderde, konden we in stappen met PLUS meegroeien.”

Trailer op maat

Naast het vergroten van de verwerkingscapaciteit, heeft Van Munster een op maat gemaakte trailer gebouwd waar alle balen karton in worden geschoven. De thuishaven van dit paradepaardje: een laadperron van PLUS. “We kunnen de trailer op afstand monitoren”, legt Ron uit. “Onze chauffeur krijgt een seintje als-ie bijna vol is, en pikt de trailer dan met een terminaltrekker op. En er zit een kiepstand op, zodat we het karton makkelijk kunnen lossen op ons terrein.”

Ontzorgen

Rowell hoort het goedkeurend aan. “Dat is typisch Van Munster”, stelt hij. “Ze snappen onze interne logistieke processen en denken echt met ons mee. Daarnaast zijn ze eerlijk over wat wel en niet kan. Je weet gewoon waar je aan toe bent. Dat is heel aangenaam samenwerken.”

Optimalisatie

Ook de komende jaren blijven de Osse buren met elkaar in gesprek om het proces te optimaliseren. Rowell: “We zijn pas net begonnen en nog niet alles loopt even soepel. Maar speelt er wat? Dan steken we gewoon de koppen bij elkaar. Ik voel heel duidelijk dat er een basis ligt voor een gezonde relatie. En die is er vanaf dag één. Het fundament ligt: nu groeien we stap voor stap met elkaar door.”

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.

Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.