OCTOPUS VOORSPELT EN VERKLAPT WANNEER CONTAINERS VOL ZIJN
Timing is alles bij het legen van containers. Gebeurt het te vroeg, als ze bijvoorbeeld maar voor tachtig procent gevuld zijn, dan maken we overbodige transportritten. Hierdoor stoten we meer CO2 uit en zijn er onnodige kosten voor ons en onze klanten. Gebeurt het te laat, dan kunnen onze klanten hun afval niet kwijt.
Gelukkig hebben we sinds een paar jaar Octopus, een intelligent communicatiesysteem. Dit systeem geeft inzicht in de vulgraad van een container en voorspelt het ultieme moment voor een leging. “We hebben deze software samen met De Rooij Milieutechniek ontwikkeld”, vertelt onze directeur Harold van Munster. “Octopus voorspelt en verklapt wanneer containers vol zijn, zodat we onze ritten effectief kunnen inplannen. Ons doel is om containers te legen als ze voor 90 tot 95 procent gevuld zijn.”
Gevoed door praktijkervaring
Het idee voor Octopus is geboren bij De Rooij Milieutechniek, hofleverancier van onze persen en shredders. Gevoed door praktijkervaringen. “Al jaren gebruikten we een systeem dat twee seintjes geeft: één als de container voor zeventig procent gevuld is en één als deze helemaal vol zit”, aldus Niels Braspenning, productieleider bij De Rooij. “Hierdoor is het voor afvalverwerkers ontzettend lastig timen. Bovendien is het systeem niet interactief én het werkt niet voor alle soorten en merken containers.”
Steeds preciezer
Met Octopus zijn deze problemen verleden tijd. Dit vulgraadsysteem is namelijk dynamisch en wél ontwikkeld voor ieder type afvalverdichtingsmachine. Daarnaast geeft het online en real-time inzichten via een webbased applicatie. “Zo wordt plannen makkelijk”, concludeert Arie de Rooij, directeur van het gelijknamige bedrijf. “Op basis van algoritmen kunnen we nauwkeurig voorspellen wanneer een container vol is. Dit gebeurt met sensoren die de tegendruk meten en met het aantal persbewegingen. Bovendien: hoe langer Octopus draait, hoe preciezer het systeem wordt.”
“We hebben daarnaast nog meer waardevolle features toegevoegd”, vult Remy van Iersel aan. Hij staat bij De Rooij beter bekend als ‘de Octopusman’. “De software herkent bijvoorbeeld basisstoringen en geeft een signaal als de noodstop per ongeluk geactiveerd is. Superhandig, want dit veroorzaakt ongeveer een kwart van de storingen. Verder is te zien wanneer een container onderhoud nodig heeft.”
Ongemerkt bezoek
Voor Van Munster was er vooral een rol weggelegd tijdens de testfase, waarin we samen met De Rooij een proef met vijfentwintig containers draaiden. Belangrijk bewijsmateriaal werd verzameld, waardoor de business case body kreeg. “Uiteraard blijven we met elkaar in gesprek”, laat Harold weten. “We delen wat we in de praktijk meemaken, zien en horen. Zo wordt Octopus slimmer, en kunnen wij onze klanten nog beter helpen. Met die 95 procent vulgraad als mikpunt. Want als dat steeds lukt, kunnen we een klant optimaal van dienst zijn. Zelfs zonder dat hij weet dat we geweest zijn!”
NIEUWSBRIEF
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.
Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.