WAT NIET IN EEN CONTAINER HOORT
Ook belangrijk: wat níet in een container hoort
Flextronics wil serieuze stappen zetten richting ‘zero waste’. En volgens inkoper Hester Zegers en haar collega’s biedt de nieuwe uitbreidingslocatie van het Limburgse bedrijf hiervoor kansen. In de zoektocht naar een partner die ze bij die stappen kon helpen, kwamen ze uit bij de afvalwerker die ze al járen kennen: Van Munster Recyclers.
“Hier in Venray komen dagelijks pallets binnen vol toetsenborden, routers en andere elektronica”, vertelt Hester. “We slaan alles op en leveren de spullen in opdracht van onze klanten aan winkels. Elektronicaproducten worden vaak goed verpakt, dus we houden hier veel karton en folie over.”
Wat is waardevol?
Karton gaat voor recycling in de ene perscontainer, folie in een andere. “Maar een perscontainer voor restafval willen we eigenlijk niet meer op onze uitbreidingslocatie”, legt Hester uit. “Samen met Van Munster hebben we daarom uitgezocht welke waardevolle materialen we in grote hoeveelheden binnen krijgen. Én hoe we die kunnen scheiden. Zo gaan straps nu in speciale zakken. Straps zijn van die bandjes van keihard plastic die vaak om verpakkingen en om veel pallets zitten.”
Logische kleuren en plekken
“Om het eenvoudig te houden, gaan we overal werken met dezelfde kleuren,” vervolgt Hester haar verhaal. “De perscontainer voor papier is net zo blauw als de papierbak in de pantry op kantoor. Ook staan inzamelbakken op logische plekken. En Van Munster heeft ons eens geleerd: maak niet alleen duidelijk wat in een bepaalde container moet, maar ook wat er níet in moet. Dat is net zo belangrijk
Duik in de container
Van Munster helpt Flextronics ook bij het monitoren. Hester: “We krijgen precies te horen hoeveel kilo van welk materiaal in welke container verdwijnt. En we gaan regelmatig samen bekijken of er dingen beter kunnen. Dan duiken we de containers in om te zien of iedereen alles goed begrepen heeft. Ook bedenken we hoe we afval kunnen voorkómen. In onze vestiging in Mexico waar we chips verwerken, werden die chips eerst per stuk verpakt aangeleverd. Nu komen ze per drie in een mal, die we vervolgens weer hergebruiken. Die kant moet het op. We gaan steeds verder terug de keten in, zodat niet alleen onze nieuwe locatie in Venlo zero waste wordt, maar ons hele bedrijf.”
NIEUWSBRIEF
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.
Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.