EPE-RECYCLING: EEN KWESTIE VAN INDIKKEN

Foamsoorten (EPS, EPE en EPP) zijn een uitdaging in de wereld van recycling. Omdat ze veel ruimte innemen, zijn de transportkosten namelijk relatief hoog. De kunst is dan ook om ze zoveel mogelijk te verkleinen en samen te persen, zodat er meer past in één transport. Onlangs heeft Van Munster Recyclers daarom geïnvesteerd in machines die dat kunnen.

Alle verpakkingsmaterialen van hard- of zachtschuim (ook wel foams genoemd) delen de eigenschap dat er lucht is toegevoegd aan de korrels waaruit ze zijn samengesteld. Daarin schuilt ook meteen het probleem voor de haalbaarheid van recycling, legt Jan van Munster uit. “Door hun volume zijn foams niet zo efficiënt te transporteren. Ze wegen weliswaar bijna niets, maar nemen veel ruimte in beslag. Er past nu eenmaal weinig materiaal in een container als je het er onbewerkt in gooit. Met als gevolg: relatief hoge transportkosten. Voor veel bedrijven zelfs té hoog. Dat is jammer, want foams kunnen prima worden hergebruikt.”

 Warmte

Van Munster Recyclers heeft geïnvesteerd in twee machines die de diverse foamsoorten kunnen ‘verdichten’. Jan: “We konden eerder al EPS-producten vermalen en samenpersen tot grote blokken. Sinds begin dit jaar hebben we ook een machine in huis voor de verdichting van EPE- en EPP-producten. Die vragen om een ander bewerkingsproces: ze worden vermalen en vervolgens persen we dit onder verhitting tot 250 graden celsius in blokken waardoor dit materiaal verdicht word van 6kg naar maar liefst 500 kg per kuub. 

 Toename

Jan is blij met de uitbreiding van het machinepark. “Dit maakt het voor veel klanten in onze regio interessant om voortaan ook foams aan te bieden voor recycling. Die kunnen dan weer worden gebruikt als grondstoffen voor nieuwe soortgelijke producten. Dat was nodig ook, want door alle thuisbezorgdiensten van supermarkten en horeca zijn isolerende verpakkingen fors toegenomen.”

Tijdens kantooruren kun je bij ons schoon EPE/EPP/EPS afgeven. Neem vrijblijvend contact met ons op als je hier meer over wilt weten.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.

Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.