Foam en piepschuim

Er zijn meerdere foamsoorten in omloop. Om dit goed te kunnen verwerken is het belangrijk dat we weten om welk soort het gaat, waardoor we kunnen bepalen welke manier het beste past bij het verwerken van dat materiaal. Logisch, want bij een te hoge temperatuur zullen bepaalde foamsoorten smelten en anderen niet. Om diezelfde reden is het belangrijk dat de aangeboden foam en piepschuim schoon is. 

Wij zijn de enige in de regio van Oss die jouw foam en piepschuim kan inzamelen en verwerken. Wij verwerken schoon EPS, EPE en EPP, maar wel op verschillende manieren.

  • EPS (Expanded PolyStyreen, ookwel bekend als airpop, tempex of piepschuim); Dit materiaal vermalen we in onze machine en persen we tot grote blokken. De grondstof die dan overblijft kan volledig gebruikt worden om nieuwe materialen van te maken, zoals isolatiemateriaal of vulling voor kussens, knuffels of andere artikelen.
  • EPE (Expanded PolyEthyleen, ookwel foam) en EPP (Expanded PolyPropyleen); Dit materiaal vermalen we niet, maar wordt direct samengeperst. Vervolgens wordt het blok verhit, zodat er een laag rondom het blok ontstaat die de deeltjes bijeenhoudt. Het materiaal dat hieruit voortkomt kan ook voor 100% weer gebruikt worden als nieuwe grondstof voor o.a. absorberend materiaal (EPE) en koelboxen (EPP).

Wist je dat foam en piepschuim voor meer dan 90% uit lucht bestaat?

Verwijder deze lucht en er blijft nog enkel grondstof over. Het vervoeren van producten gemaakt van foam en piepschuim, meestal zeer volumneus, is hierdoor heel kostbaar. In feite transporteer je met name lucht. Onze verwerking zorgt ervoor dat er grote en handzame blokken ontstaan. Om je een idee te geven: na verwerking weegt een kuub aan blokken grondstof voor EPS, EPE of EPP maar liefst 500 kilo. (Terwijl voor verwerking foam en piepschuim slechts 6 kilo per kuub weegt.)

Er zitten voorwaarden aan de aanlevering van foam en piepschuim. Een van de zaken die belangrijk is, is dat het materiaal voorgesorteerd (1 materiaaltype per zak) in doorzichtige plasticzakken bij ons wordt aangeleverd. Daarnaast is het belangrijk dat wij enkel EPS, EPP en EPE kunnen verwerken dat schoon is en voorzien van het verplichte recycling code.

Wil je meer weten over het aanleveren van EPS, EPE, EPP? Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je een andere vraag? Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op. NEEM CONTACT OP

Vul dit formulier en een van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op.