26-11-2021

5 Tips voor veilig thuiswerken

Nog steeds werkt een grote groep mensen vanuit huis. Een kamer is omgebouwd tot kantoor of een hoek in een kamer is voorzien van een bureau met diverse technische snufjes. Allemaal zodat je optimaal vanuit huis kunt werken, fulltime of voor enkele dagen in de week.

Maar we blijven ons bezighouden met uitdagingen. Hoe hou je focus op je werk en niet op huishoudelijke taken, kinderen of andere afleidingen? Werken internet, specifieke werk gerelateerde softwareprogramma’s en clouddiensten optimaal? En… Hoe ga je om met gevoelige informatie dat nu in huis ‘zwerft’?

Helaas zien wij dat doordat er veel vanuit huis gewerkt wordt, gevoelige informatie makkelijker op straat komt te liggen. In sommige gevallen wordt dit niet opgemerkt, maar vaak ook wel. Wat doe jij met vertrouwelijke documenten in huis? Wat als je die documenten niet meer nodig hebt, wat doe je hier vervolgens mee? Ben je bekend met de regels van de AVG die ook van toepassing zijn als het gaat om vertrouwelijke informatie bij jouw medewerkers die niet op kantoor maar veelal op weg zijn of vanuit huis werken?

Wij geven je graag enkele tips die ervoor zorgen dat je grotendeels voldoet aan de strenge eisen. Houdt de controle op kantoor, maar zeker ook thuis en ga veilig om met vertrouwde informatie van jouw bedrijf en andere personen.

5 Tips voor veilig thuiswerken:

1. Veilige digitale werkomgeving; Werk uitsluitend in een beveiligde thuiswerkomgeving. Dit houdt in dat je vanuit huis inlogt op de server van jouw organisatie. Dit is niet alleen veilig, maar ook heel handig, want je werkt vanuit dezelfde digitale omgeving als op kantoor.

2. Ga bewust om met cloud-, opslag- of e-maildiensten; Wees extra voorzichtig met gratis clouddiensten. Wanneer je op de server van jouw bedrijf werkt, dan is dit vaak al goed georganiseerd. Veel bedrijven werken met Microsoft Office waar gebruik wordt gemaakt van One Drive en SharePoint. Beschik je niet over deze diensten, wees je ervan bewust dat clouddiensten die gratis zijn, veelal jouw gegevens kunnen gebruiken voor andere doeleinden, waaronder marketing of verkoop van gegevens aan derden. Daarnaast valt de beveiliging van veel gratis clouddiensten te betwisten, waardoor deze met gemak toegankelijk zijn voor internetcriminelen. Zoek je een veilige digitale omgeving om bestanden veilig in op te slaan, dan is wellicht het digitale archief portal van Reisswolf een goed alternatief.

3. Versleutel opslag hardware in huis; Wanneer je een USB-stick of externe harde schijf (hardware) gebruikt om informatie op te slaan, versleutel deze opslag hardware zodat een ander niet bij de vertrouwelijke informatie kan komen bij verlies of diefstal hiervan.

4. Vertrouwelijke documenten; Heb je papieren documenten thuisliggen met vertrouwelijke informatie hierop? Bewaar deze als beste in een kluis. Wanneer je deze niet in huis hebt, zorg er altijd voor dat de dossiers en documenten afgeschermd en niet in het zicht liggen voor anderen. Je verhelpt dit probleem al makkelijk door altijd bovenop een wit papiervel te leggen of ze afgesloten in mappen te bewaren.

5. Vertrouwelijke documenten niet bij het reguliere oud papier; Heb je documenten met vertrouwelijke informatie niet meer nodig? Zorg ervoor dat deze 100% veilig worden vernietigd in minimalistische snippers. Maak bijvoorbeeld gebruik van de REISSWOLF At Home Box. Hiermee kun je vertrouwelijke documenten in de speciale doos inzamelen, verzegelen en veilig opsturen naar Reisswolf voor een veilige vernietiging. Uiteraard ontvang je, zoals gebruikelijk bij Reisswolf, een garantiecertificaat van de vernietiging achteraf.

 Door deze tips op te volgen, ben je goed op weg. Zorg dat het goed is geregeld, zodat je je goed kunt richten op datgene dat belangrijk is… je werk.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.

Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.