4-02-2021

DE REIS VAN EEN STEMBILJET

Heb jij je weleens afgevraagd wat er gebeurd met je stembiljet nadat je deze in de daarvoor bestemde container deponeert? Hoe veilig wordt er omgegaan met die gegevens? Zitten hier bepaalde regels aan? Veel gemeentes schakelen de hulp van Reisswolf in. Wij geven je graag een verslag van de reis van onze stemkaart en stembiljet, waarin veiligheid en gemak voorop staat.

De reis start hier

Via de post ontvang je je stemkaart. Dit jaar, vanwege de Covid-19 pandemie, kan een geselecteerde doelgroep ook gebruik maken van een stem per brief. Zij kunnen hun stembiljet in de week voorafgaand aan de verkiezingen inleveren. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking wordt gevraagd om op de verkiezingsdag naar de aangegeven stemlocatie te komen om hun stem uit te brengen. Deze ontvangen stemkaart lever je hier persoonlijk in, in ruil voor een stembiljet. Er wordt gecheckt of je stemgerechtigd bent, en bekend bent bij de stemlocatie. Op de stemkaart staat hele persoonlijke en vertrouwelijke informatie. Je wilt niet dat deze op straat komt te liggen. De gemeente die jouw stemkaart alsmede je ingevulde stembiljet inneemt, is verplicht om op een discrete manier om te gaan met jouw gegevens. De gemeentes die met Reisswolf samenwerken, verzamelen de stemkaarten en stembiljetten in gesloten containers, zodat anderen niet onbedoeld bij jouw gegevens kunnen komen. De Reisswolf containers zijn hierdoor enkel te openen door bevoegde personen.

Bewaarplicht

Na het verzamelen van alle stembiljetten inclusief de stembiljetten per brief, worden de stemmen geteld. Dit gebeurt veelal in een afgesloten gesloten ruimte welke enkel toegankelijk is door een geselecteerde groep mensen. Na het tellen van de stemmen is de gemeente verplicht om de stembiljetten en stemkaarten 3 maanden te bewaren. Een van de oplossingen die Reisswolf aan gemeentes biedt, is de opslag van deze containers op een beveiligde Reisswolf locatie. Het voordeel hiervan is dat het natuurlijk een hele hoop m2 aan ruimte scheelt, maar ook de veiligheid van de opslag speelt wordt als groot voordeel gezien.

100% veilige vernietiging

Na de verplichte bewaarplicht dienen zowel de stemkaarten als stembiljetten vernietigd te worden. Niet zomaar vernietigt, maar vernietigt volgens de Europese strenge AVG wetgeving. Reisswolf is een bedrijf, die het proces 'veilig vernietigen' piekfijn op orde heeft. Na vernietiging volgens de hoogste norm in de branche (DIN 66399), ontvangt de gemeente een CA+ certificatie als garantie voor een veilige en volledige vernietiging.

Ons stembiljet als nieuwe grondstof

Leuk om te vermelden is dat de snippers van de vernietigde documenten volledig als nieuwe grondstof kan worden aangeboden. Zo dragen we ook een steentje bij aan het milieu.

Ben jij verantwoordelijk voor het inzamelen, opslaan en/of vernietigen van de stembiljetten? Wil je meer informatie over wat Reisswolf kan betekenen voor jou in deze verkiezingsperiode? Lees er meer over op deze pagina.

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.

Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.