Duurzaam ompakken én werkervaring opdoen

Ervoor zorgen dat de mooiste producten in een nóg mooiere verpakking terecht komen: dat is wat IBN doet op haar locatie aan de Industrielaan in Oss. Zo duurzaam en hygiënisch mogelijk bovendien. Niet gek dus dat er een bijzondere samenwerking met Van Munster is ontstaan. Inkoopadviseur André Burnet en supervisor Johan de Laat van IBN nemen ons mee.
IBN helpt mensen die – om welke reden ook – extra ondersteuning nodig hebben in hun werk of bij het vinden van werk. Dat gebeurt onder andere met werkleerlijnen en begeleiding op de werkvloer bij regionale werkgevers. Daarnaast heeft IBN verschillende eigen bedrijfsonderdelen waar deze mensen een baan hebben. Zo is het bedrijf sterk in facilitaire en productiematige diensten, zoals schoonmaak, beheer, groenonderhoud, assemblage, montage en… verpakken. Op de Industrielaan in Oss richt IBN zich vooral op co-packing, ook wel ompakken genoemd.
Stroopwafels en koffiecups
Supervisor Johan: “Dat doen we voor grote opdrachtgevers, zoals Nespresso en Daelmans Stroopwafels. Zo pakken we wekelijks circa 20.000 dozen stroopwafels om! Die komen hier in grote dozen aan, netjes verpakt per tien stuks in zo'n toefzakje met een clipje. Wij doen die zakjes dan bijvoorbeeld in zo’n leuk Delfts blauw blikje of een speciaal koningsdagdoosje.”
Er werken dagelijks ongeveer honderd mensen op de locatie aan de Industrielaan aan verschillende opdrachten tegelijk. De bedrijfshal van zo'n 3500 m2 is daarvoor opgedeeld in zeven delen, met één of meer lijnen per deel, die in het midden van de hal met elkaar zijn verbonden met een transportroute. Al dat ompakken gaat gepaard met een flinke berg afval, legt Johan uit. “Denk aan karton, wikkelfolie en de straps die weer om die folie heen zitten. Bij elkaar gaat het alleen al om zo’n 200 ton papier- en kartonafval per jaar. Om je een idee te geven: we hebben hier wel dertig van die rolcontainers staan van elk 1100 liter inhoud. Die zitten soms meerdere keren per dag vol.”
Lokaal en betrokken
De verhuizing naar de Industrielaan in Oss, zo’n vier jaar geleden, was aanleiding voor een nieuwe aanbestedingsprocedure voor de afvalverwerking. Inkoopadviseur André herinnert zich nog goed dat Van Munster daarbij als beste uit de bus kwam. “Bij zo’n aanbesteding vinden we het belangrijk om lokaal zaken te doen én het moet duidelijk zijn dat het bedrijf maatschappelijk iets wil bijdragen. Bovendien stellen we de voorwaarde van social return: het bedrijf dat we de opdracht gunnen, moet bereid zijn om minimaal vijf procent van de waarde van onze samenwerking te investeren in de begeleiding van mensen die extra ondersteuning naar werk nodig hebben. Bij voorkeur door inkoop van IBN-diensten, zoals groenvoorziening, catering of schoonmaak, die worden uitgevoerd door medewerkers van IBN. Of bijvoorbeeld door inhuur van mensen via IBN op basis van detachering.”
Van Munster bleek een ideale match qua dienstverlening én visie op de sociale opdracht, aldus André. “We delen eenzelfde sociaal karakter: we willen mensen een kans geven. Iedereen moet kunnen werken, ook als je daarbij nét wat meer ondersteuning nodig hebt. Onze voorwaarde van social return was voor Van Munster dan ook een vanzelfsprekendheid. Er werken nu verschillende mensen bij Van Munster die via IBN zijn gedetacheerd. Die krijgen nu dus de kans om een vak te leren en zich in hun eigen tempo verder te ontwikkelen.”
Duurzaamheid en arbeidsvreugde
Bij aanvang van de samenwerking met Van Munster was de grootste uitdaging die enorme berg karton en papier, vertelt Johan. “Van Munster adviseerde ons om een perscontainer in te bouwen in de gevel. Die kunnen we van binnenuit ‘voeden’ en Van Munster kan deze aan de buitenzijde legen. Dat scheelt heel veel transportbewegingen van binnen naar buiten. Bovendien is het hygiënischer, wat weer beter is voor de voedselveiligheid. We werken hier immers regelmatig met voedingsmiddelen, dus moeten we ervoor zorgen dat ongedierte geen kans krijgt.”
Fijn, zo'n sparringpartner, vindt Johan. Ook nu nog merkt hij regelmatig dat Van Munster de afvalstromen goed monitort. “Laatst zagen ze bijvoorbeeld dat er regelmatig piepschuim bij ons restafval zat. Toen tipten ze ons dat we dat beter apart konden aanleveren. Dat scheelt volume en is beter voor het milieu. Ook hebben ze meegedacht over mogelijk hergebruik van sommige voedingsmiddelen die hier eerst bij het afval terecht kwamen. Nu worden die gedeeltelijk retour genomen door de producent, en als het even kan gaan ze naar de voedselbank.” Johan is blij met die alertheid. “En het is natuurlijk helemaal leuk om te zien dat ze onze mensen daarbij een kans geven. Zo dragen we samen een steentje bij aan duurzaamheid én arbeidsvreugde!”
NIEUWSBRIEF
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.
Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.