DUURZAME VERPAKKINGSSPECIALIST BENUT NIEUWE KANSEN TIJDENS PANDEMIE

Conpax gaat voor volledig recyclebare foodverpakkingen

Stel: je bent met je bedrijf nét verhuisd naar een gloednieuwe fabriekshal, volledig ingericht naar de nieuwste inzichten in de duurzame kartonproductie. Maar dan haperen de persen waarmee de reststromen worden voorbereid voor hergebruik. En tot overmaat van ramp breekt dan óók nog een pandemie uit... Het overkwam Reijer Berendse, directeur en mede-eigenaar van Conpax: een distributeur en producent van kartonnen verpakkingen en disposables voor de foodsector.

“Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen hoor”, begint een positieve Reijer zijn verhaal. “Maar het afgelopen jaar heeft me wel flink wat zweetdruppels en slapeloze nachten gekost.” Intussen gaat het goed, legt hij uit. Heel goed zelfs, want de persproblemen zijn opgelost dankzij Van Munster Recyclers. En de coronacrisis heeft onverwachts gezorgd voor nieuwe kansen in de markt.

 Circulair gebruik

Conpax levert foodverpakkingen en disposables, vooral voor de horeca, catering, zorg, retail en AGF-branche. Sinds 2015 is het bedrijf onderdeel van het Duitse PAPSTAR Holding AG: een multinational met vestigingen in heel Europa. Het verbindende woord tussen de diverse organisatieonderdelen is duurzaamheid, legt Reijer uit. “We willen zo duurzaam mogelijk produceren én ervoor zorgen dat onze producten zo duurzaam mogelijk worden gebruikt. Zo zijn we in 2012 al gestopt met de productie van plastics. Sindsdien focussen we vooral op karton en een circulair gebruik van onze producten.”

 Haperende schroefpers

Om de productie zo duurzaam mogelijk in te richten, betrok Conpax in 2020 een prachtige nieuwe productiehal. Die werd ingericht volgens de laatste inzichten over duurzame papierrecycling en afvalverwerking. Zo staan er bij elke machine twee rolcontainers voor de opvang van restmaterialen: een blauwe voor virgin fibers (= geen recyclaat) en een rode voor recycled karton. Een kartonproducent installeerde er twee grote schroefpersen met handige kiepluiken. Die moesten zorgen voor een verdere verwerking van de geperste materialen. Maar dat liep minder soepel dan de bedoeling was.

 Reijer: “Die schroefpersen liepen steeds vast op ons karton. Vaak hadden we maar één schroefpers draaiend, met veel moeite. Dus dat zorgde voor veel extra werk, vertraging en een veel lagere opbrengst. Daarnaast konden we geen kant op met ons geplastificeerd karton. Daarvoor had onze toenmalige partner geen duurzame oplossing, hoewel het op zich wel recyclebaar is. Ondertussen begon ook nog de coronapandemie. Een catastrofale combinatie die me heel wat hoofdbrekens heeft gekost.”

 Business as usual

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, besloot Reijer. Dus verbrak hij al na een jaar het contract met de kartonproducent en ging op zoek naar een betere oplossing. Via zijn contacten bij Reisswolf – met wie hij samenwerkte voor het recyclen van gebruikte koffiebekertjes – kwam hij in aanraking met Van Munster Recyclers. “Ron van Nistelrooij bleek een ideale sparringpartner”, aldus Reijer. “Geweldig hoe snel hij ons uit de brand hielp. Binnen twee maanden was het business as usual. Maar dan béter geregeld.”

 Van Munster Recyclers verving de schroefpersen door stempelpersen en ontwikkelde een nieuwe oplossing voor de reststromen van de geplastificeerde kartons. “Nu staan naast de rode en blauwe, ook groene en grijze containers bij onze machines”, aldus Reijer. “Daar hebben we geen omkijken naar, want ze zijn voorzien van handige software die Van Munster informeert als het tijd is om ze te komen legen. En ook fijn: de opbrengst van de recyclebare materialen krijgen we vergoed op basis van de officiële marktberichten voor oud papier. Met aftrek van de huur van de containers en persen, houden we er nog steeds een mooie winst aan over. Het is dus echt de moeite waard om je reststromen goed te regelen met een betrouwbare partner.”

 Delivery en take-away

Het snelle herstel van de afvalverwerking was maar goed ook. De coronapandemie zorgde weliswaar voor een omzetdaling door de sluiting van de horeca, maar die werd al snel gecompenseerd door de enorme vraag naar bezorg- en afhaalverpakkingen. Reijer: “Omdat we zelf produceren, konden we daar natuurlijk flexibel op inspelen. Inmiddels zijn we ons assortiment verder aan het verbeteren en uitbreiden. Zo komen we binnenkort met een lijn voor de thuisbezorgmarkt van de luxere horeca, met mooie composteerbare afhaalverpakkingen, servies en bestek.” Ook is Reijer druk bezig met mogelijkheden om bijvoorbeeld frietbakjes te recyclen. Een lastig proces, omdat hierbij eerst de voedingsresten moeten worden verwijderd. Maar hij twijfelt niet over de moeite en de investering. “Want schoonmaken en recyclen levert uiteindelijk meer waarde op dan verbranden.”

Ben jij benieuwd wat Van Munster Recyclers voor jouw bedrijf kan betekenen? heb je zelf vraagstukken op gebied van reststromen en een goede verwerking hiervan? Neem contact met ons op, want wij helpen je graag verder! 

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.

Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.