MINDER RIJBEWEGINGEN BIJ VANHAREN

Van Munster Recyclers draagt bij aan duurzaamheidsdoelen vanHaren
Veel minder rijbewegingen dankzij Octopus
Jaarlijks vinden zo’n 10 miljoen(!) paar schoenen hun weg door het logistieke centrum van schoenwinkelketen vanHaren in Waalwijk. Ook de volledige afvalverwerking wordt daar centraal geregeld: van schoenendozen en verpakkingsfolie tot het huisvuil van de ruim 200 winkels. Een uitdagende klus om al die distributie, opslag én afvalverwerking zo slim en duurzaam mogelijk te organiseren, vertelt logistiek manager Arthur Bontekoe. “Met volop kansen voor verbetering.”
Eerst even een paar feiten en cijfers: vanHaren is van origine een Nederlands familiebedrijf. Van 1929 tot 1985 stonden verschillende generaties van de familie aan het roer. Daarna werd het onderdeel van het Duitse schoenenconcern Deichmann, ook een familiebedrijf, met zo’n 4000 winkels in 26 landen. VanHaren heeft op dit moment 144 winkels in Nederland en 57 in België.
Alle goederenstromen vanuit en naar die winkels verlopen via het logistiek centrum in Waalwijk. Denk aan de aanvoer, opslag en distributie van producten uit productielanden als Vietnam en China. Maar bijvoorbeeld ook aan de logistieke afhandeling van de online shop. Ook is alle afvalverwerking van álle filialen er centraal geregeld. Het centrum beslaat zo’n 30.000 vierkante meter en er werken ruim honderd mensen.
Mens centraal
Arthur vertelt bevlogen over het karakter van vanHaren en het Duitse moederbedrijf Deichmann. Dat komt vooral door de internationaal uitgedragen missie van het familiebedrijf. “We willen een goed bedrijf zijn, zowel voor onze klanten als voor onze medewerkers en onze partners. Bij alles wat we doen, zetten we de mens centraal. Zo hechten we op alle fronten veel waarde aan vertrouwen en een goede samenwerking. Met als gevolg: langdurige relaties.”
Moeder Aarde
Daar past volgens Arthur ook bij dat je goed zorgt voor Moeder Aarde. “Dus zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om onze voetafdruk te verminderen. Bijvoorbeeld door onze afvalstromen beter te scheiden en het aantal rijbewegingen – en dus onze CO2-uitstoot – terug te brengen.” Dat leidde vijf jaar geleden tot de beslissing om alle afvalstromen voortaan centraal te verwerken, waaronder jaarlijks toch gauw zo’n 1 miljoen kilogram papier en karton. Op dat moment kwam Van Munster Recyclers in beeld.
Tip van de buurman
“We wilden een stap maken om ons papier- en kartonafval efficiënter te verwerken en zochten naar een vooruitstrevende partner die ons daarbij kon helpen. Onze overbuurman Arie de Rooij van De Rooij Milieutechniek, leverancier van persen en shredders, had ons al vaker op Van Munster geattendeerd. We drinken weleens een kop koffie en elke keer begon hij weer over Van Munster en ‘hun’ uitvinding Octopus: een slim meetsysteem met een online dashboard dat voorspelt wanneer de perscontainers vol zitten. Daarmee kan Van Munster het perfecte moment van leging plannen en maken ze nooit overbodige ritten. Intussen moet ik Arie gelijk geven en hartelijk bedanken voor zijn tip. We werken pas een half jaar samen met Van Munster, maar zien nu al dat die samenwerking ons een besparing oplevert van zo’n 40-50% op het aantal rijbewegingen ten opzichte van 2021.”
Partnership
Volgens Arthur was er meteen een klik tussen vanHaren en Van Munster Recyclers. “Hoe dat komt? Onze bedrijfsculturen vertonen veel overeenkomsten. Allebei vinden we toegankelijkheid en een persoonlijke benadering belangrijk, in combinatie met Brabantse nuchterheid. Met andere woorden: gewoon doen wat je belooft. En niet onbelangrijk: Van Munster denkt mee over verbeteringen. Zo’n partnership vinden we bij vanHaren minstens zo belangrijk als het prijskaartje.”
Zonder onderbreking
VanHaren schafte twee papierpersen aan. “Daardoor kan ons verwerkingsproces altijd doorgaan. Als Van Munster de ene komt legen, gaan we gewoon verder met de andere.” Ook de transitie naar dit systeem is hem ontzettend meegevallen. “Eigenlijk hoefden we alleen de stroomvoorziening aan te passen, omdat de nieuwe persen wat meer ampères nodig hebben. In no-time was alles geregeld. ‘s Morgens werd de oude pers afgekoppeld en ’s middags waren de twee nieuwe al geïnstalleerd. Ook bijzonder: we hebben sindsdien geen enkel moment stilgestaan. Er zit hier een supertevreden klant.”
Inzicht in data
Het meest blij is Arthur met het inzicht dat hij nu heeft in de hoeveelheden afgevoerd materiaal en het aantal ritten dat daarvoor is gemaakt. Elke maand ontvangt hij een gedetailleerd overzicht van alle data mét een voorspelling van de creditnota op basis van de dan geldende papierprijzen. Arthur: “Volgend jaar willen we onze doelstellingen aanscherpen, in elk geval wat betreft onze CO2-uitstoot. Dus hebben we als MT afgesproken om dit jaar relevante data te verzamelen en zo meer inzicht te krijgen in mogelijke verbeteringen. De werkwijze van Van Munster helpt ons daarbij.”
Wil jij ook doorwerken zonder onderbrekingen? Zoek je een meedenkende partner voor het afvoeren van reststromen? Neem gerust contact met ons op, want wij helpen je graag!
NIEUWSBRIEF
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.
Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.