VAN FOLIEMATERIAAL NAAR INZAMELZAK

Slagvaardig in jouw voordeel!
Het is niet zomaar een van onze lijfspreuken. Het circulaire proces van inzameling tot nieuwe producten is namelijk machtig interessant. Maar wat gebeurt er nou precies met de grondstoffen die ons bedrijf verlaten? En hoe zien we ze uiteindelijk weer terug?
Ons land telt steeds meer en grotere distributiecentra. Producten komen daar vaak binnen in grote, kartonnen dozen met plastic verpakkingen. Denk maar eens aan een doos met honderden shirtjes, stuk-voor-stuk omhuld door een beschermhoes. Omdat die kleding ter plekke wordt uitgepakt en in rekken naar de winkels gaat, blijven de plastic folies – net als de kartonnen dozen – achter in de distributiecentra. Dáár stappen we dan ook in het circulaire proces.
Inzamelen
Distributiecentra zamelen het foliemateriaal intern in. Dat gaat vaak om enorme hoeveelheden. Met onze klanten spreken we daarom af dat ze zélf zorgen voor een juiste ‘basisscheiding’. In die eerste sorteerslag zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat harde kunststoffen en plastic folies alvast van elkaar gescheiden worden. Daarna halen wij de verschillende soorten plastic afval op.
Sorteren
De tweede sorteerslag is voor ons. In deze fase controleren we de bassischeiding van onze klanten, maar we sorteren ook actief met de hand. Ook halen we de vervuiling eruit. Denk hierbij aan alle materialen die een zuivere verwerking van de folie in de weg staan, zoals bandjes en stickers.
Verwerken
Vervolgens starten we met de verwerking van het foliemateriaal. Eerst verplaatsen we het afval over een transportband naar een enorme balenpers. Daar persen we de folie in vierkante, compacte balen. Deze balen verzamelen we in ons magazijn op grote stapels van vier of vijf stuks.
Transport
De balen met foliemateriaal gaan daarna naar de eindverwerkers. In de meeste gevallen brengen we ze daar zelf per vrachtwagen naartoe. Voorheen gingen containers vaak over zee naar Azië, maar tegenwoordig werken we alleen met eindverwerkers in Europa.
Verwerking tot nieuw product
De eindverwerkers knippen de balen eerst los. Vervolgens maken ze het afval schoon in een speciale wasstraat. Als dat gebeurd is, malen ze de folie fijn en verwarmen ze het geheel tot er een soort plastic pasta over blijft. De korrels die daaruit voortkomen, zijn de nieuwe grondstof.
Nieuw product
De nieuwe grondstof is de basis voor nieuwe producten. Die worden niet bij de eindverwerker gemaakt, maar bij een specifieke producent. Een mooi voorbeeld van zo’n nieuw product is de inzamelzak voor plastic afval. Wist je dat je aan de transparantie van zo’n zak kunt aflezen of hij gemaakt is van gerecycled materiaal als grondstof?
NIEUWSBRIEF
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten, actuele ontwikkelingen in de branche en slimme oplossingen voor afvalvraagstukken.
Wees gerust: je gegevens zijn bij ons veilig en worden niet aan derden verstrekt.